Bij het (laten) bouwen van een website kun je gebruikmaken van verschillende soorten contentmanagementsystemen (CMS). Een CMS is een softwaretoepassing waar je content kunt beheren, maken en online kunt zetten. Met een CMS wordt creatie en het updaten van content in webpagina’s ineens een stuk eenvoudiger, zonder dat daar technische kennis voor nodig is. Om goed inzicht te krijgen in een aantal populaire platformen en om te beslissen wat het beste bij jou past, hebben we de voor-en nadelen voor je op een rijtje gezet. 

Website laten maken in WordPress

WordPress is een erg gebruiksvriendelijk platform en er kan zonder technische achtergrond gemakkelijk een website worden opgezet. Ook het onderhoud is zeer gemakkelijk. WordPress heeft daarnaast de grootste community aan gebruikers en ontwikkelaars. Er zijn veel tutorials beschikbaar en er is veel informatie te vinden voor de nodige ondersteuning en probleemoplossing. Met een oneindigheid aan plugins kun je de website volledig naar eigen behoefte uitbreiden en er is voor elk onderwerp wel iets beschikbaar. 

Tenslotte is WordPress SEO-vriendelijk. Dit platform is van nature geoptimaliseerd voor zoekmachines en door het gebruik van plug-ins kan de vindbaarheid van jouw website op een laagdrempelige manier worden verbeterd.

WordPress is open-source, dus gratis beschikbaar. Je moet wel nog een domeinnaam registreren en een hostingpakket regelen. Hier kunnen wij je uiteraard mee helpen. Voor specifieke thema’s en plug-ins of premiumfuncties zal je moeten betalen, maar met de gratis opties kom je wellicht een heel eind. 

Wat zijn de nadelen van WordPress?

Op veiligheidsniveau is WordPress een makkelijker doelwit, omdat het aantal gebruikers zo groot is. Verder kunnen complexe thema’s en het overmatig gebruik van plugins de laadtijd van de website beïnvloeden. Het is daarom belangrijk dit regelmatig na te lopen en te updaten. Thema’s en plug-ins kunnen namelijk conflicteren en daardoor voor problemen zorgen. Ze moeten dus regelmatig worden bijgewerkt. Verder bevat WordPress ook standaard functies die niet altijd nodig zijn voor elke website. Dit kan leiden tot overkill of onnodige moeilijkheid. 

Website laten maken in Webflow

Het grootste voordeel van Webflow is dat je met weinig kennis zelf een goede website in elkaar kunt zetten. Verder is Webflow gericht op goede responsiviteit. Dit is van essentieel belang voor goede presentatie op verschillende apparaten met verschillende schermgroottes. Je kan bovendien erg snel online zijn met een Webflow website.

Een nadeel van Webflow is dat het beperkingen heeft in de ontwerpvrijheid. In basis is het platform gratis, alleen dit heeft de nodige beperkingen en zal je voor extra functies moeten bijbetalen. Je kunt je website niet publiceren op een eigen hosting en er is ook geen mogelijkheid tot aangepaste domeinen. Webflow biedt wel abonnementen op verschillende niveaus. Denk hierbij aan abonnementen voor individuen, maar ook voor grootschalige bedrijven. 

Website laten maken in Shopify

Shopify is een platform met een specialisatie in e-commerce. Hierin gaat het vooral om het bouwen en beheren van een online shop. Zonder technische kennis kun je dit platform gebruiken en Shopify beschikt over een eigen shop vol applicaties, waarmee je allerlei functionaliteiten kunt toevoegen. Shopify neemt tenslotte ook dingen als hosting, security en betalingen uit handen. 

Shopify maakt net als veel platformen ook gebruik van verschillende abonnementen. Er zijn veel add-ons beschikbaar, dus je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Het instap-abonnement is €21,- per maand. 

Tenslotte biedt Shopify veel standaard templates, dus je kunt jouw webshop maar beperkt aanpassen naar iets volledig unieks. Om je webshop wel geheel uniek te maken, moet je de nodige kennis hebben van coderen.  

Website laten maken in Wix

Wix is net als vele andere platformen zeer gebruiksvriendelijk en erg geschikt voor beginners. Het heeft een breed scala aan sjablonen en apps, waardoor je veel verschillende soorten websites kunt maken. Wix heeft een gratis versie beschikbaar. Deze versie is handig, maar je krijgt hier ook te maken met Wix-advertenties. Dit kan als storend worden ervaren. Daarnaast is Wix minder schaalbaar voor grote websites, waardoor het beperkt kan zijn in vergelijking met platforms zoals WordPress. Mocht je Wix willen uitbreiden, dan kan dit met een basispakket vanaf €10,- per maand. 

Website laten maken in SquareSpace

SquareSpace biedt visueel aantrekkelijke sjablonen en is vooral geschikt voor de creatieve geesten onder ons. Het biedt daarnaast functies als domeinregistratie, hosting, e-commerce en is gericht op responsiviteit. Het biedt een totaaloplossing. 

De nadelen zijn de beperkte aanpassingsmogelijkheden en SquareSpace is daarmee minder flexibel dan andere platforms. Het e-commerce gedeelte heeft de nodige beperkingen voor complexe webshops, dus Shopify is door meer specialisatie hierin een betere keuze. 

Squarespace biedt net als de meeste platformen ook verschillende abonnementen en start vanaf €11,- per maand. 

Klaar voor je beste website ooit? Michiel helpt je graag verder

Recente berichten

Tips
juli 19, 2024

Zo voorkom je dat jouw content in Chat-GPT zit

Al sinds jaar en dag zijn er bots op het internet die het web door struinen op zoek naar nieuwe content. Hoe je de ChatGPT bot weert lees je hier.
Tips
juni 29, 2024

Je website snelheid verbeteren doe je met deze tips en tricks

Het zal geen nieuws zijn dat een langzame website één van de grootste conversiekillers is. Gebruik deze tips om je website snel te houden!
Tips
juni 14, 2024

Je WordPress-omgeving beveiligen: hier moet je op letten

Niemand wil wakker worden met het bericht dat je hele website is overgenomen. Wij geven je tips om dit te voorkomen.
Michiel

Michiel

Michiel is specialist als het aankomt op het koppelen van verschillende online kanalen om op een slimme manier verkoop of leads te genereren. Daarnaast houdt hij zich bezig met de optimalisatie van websites en processen op basis van data. Hij draagt zorg voor data analyses en hij zit dagelijks samen met klanten om te kijken hoe de huidige doelen makkelijker en slimmer te behalen zijn. Tot slot is hij gecertificeerd in AdWords en Analytics.

Neem contact op

  Waar kunnen we je blij mee maken?

  Dit gebeurt er nadat je aanvraag is verstuurd:

  1

  We nemen contact op om het adviesgesprek in te plannen.

  2

  We maken kennis tijdens een vrijblijvend adviesgesprek en nemen je wensen door waarna wij advies geven.

  3

  Als je dat wilt, maken wij een voorstel op met een vaste prijs voor jouw website.

  4

  Binnen 10 tot 12 weken is jouw website met wow effect online!

  Sluiten