Bij het laten maken van een website is het belangrijk om van tevoren te weten welke richting je op wilt bewegen en wat je mooi en juist minder mooi vindt. Om bepaalde richtlijnen visueel weer te geven kun je een mood board opstellen. Een mood board is dus letterlijk een visuele weergave van creatieve uitingen. Denk hierbij aan ideeën, stijlen, elementen en sferen.

Er zijn verschillende gratis tools om jouw digitale mood board te creëren dus laten we daar starten. De twee opties die wij vaak aanraden zijn Canva en Adobe Express. Beide urls linken direct naar de mood board ‘creator tool’. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker ouderwets plaatjes printen en op een stuk karton plakken.

Om tot een mood board te komen voor jouw toekomstige website of merk, hebben we bepaalde do’s en dont’s voor je op een rijtje gezet om je te helpen met het maken van een geweldig mood board:

Do’s:

 • Bedenk goed wat het doel is van je mood board en welke boodschap je wilt overbrengen. Waarom stel je dit samen? Wat wil je vertellen?
 • Ga lekker online struinen om inspiratie op te doen. Pinterest, Dribbble en Behance zijn bijvoorbeeld geweldige plekken om je te laten inspireren en hier kun je ook meteen de nodige afbeeldingen vandaan halen.
 • Laat je niet beperken door de onlinewereld. Je kunt evengoed door tijdschriften bladeren en daar fysieke elementen uitknippen of fotograferen met je telefoon.
 • Maak sommige onderdelen op het mood board bewust iets groter. Het gaat hierbij om het prioriteren van dingen die je meer aanspreken dan andere.
 • Verzamel allerlei afbeeldingen, kleuren en lettertypes die passen bij wat jij wilt uitstralen.
 • Hiërarchie is zeer belangrijk bij het maken van een mood board. Vorm en kleur hebben prioriteit ten opzichte van inhoud.
 • Ga voor samenhang en één stijl per mood board.
 • Zorg dat je kunt onderbouwen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt.
 • Schaam je niet als je gedurende het proces wilt bijschaven. Het komt regelmatig voor dat je een bepaalde richting in je hoofd had en gaandeweg toch een hele andere kant op wilt bewegen. Je kunt er ook voor kiezen om dan een tweede mood board te maken.

Dont’s:

 • Houd het doel van jouw bedrijf/merk voor ogen en zorg dat het niet een weergave wordt van persoonlijke smaak.
 • Gebruik niet te veel verschillende kleuren.
 • Probeer weg te blijven bij bekende merken, omdat je daar vaak al een associatie bij hebt. Dit kan bij zowel jou als de mensen aan wie je het moodboard presenteert een bepaald gevoel opwekken. Je wilt natuurlijk niet dat mensen bij voorbaat al biased zijn over jouw mood board.
 • Het beste is om jouw mood board in zijn geheel één stijl te geven. Meerdere moodboards om verschillende stijlen te laten zien is uiteraard geen probleem.

We hopen dat deze links en tips je op weg helpen om een mood board te maken wat je wensen goed vertegenwoordigt. Heb je hulp nodig? Neem dan gewoon contact op!

Klaar voor je beste website ooit? Michiel helpt je graag verder

Recente berichten

Tips
juli 19, 2024

Zo voorkom je dat jouw content in Chat-GPT zit

Al sinds jaar en dag zijn er bots op het internet die het web door struinen op zoek naar nieuwe content. Hoe je de ChatGPT bot weert lees je hier.
Tips
juni 29, 2024

Je website snelheid verbeteren doe je met deze tips en tricks

Het zal geen nieuws zijn dat een langzame website één van de grootste conversiekillers is. Gebruik deze tips om je website snel te houden!
Tips
juni 14, 2024

Je WordPress-omgeving beveiligen: hier moet je op letten

Niemand wil wakker worden met het bericht dat je hele website is overgenomen. Wij geven je tips om dit te voorkomen.

Neem contact op

  Waar kunnen we je blij mee maken?

  Dit gebeurt er nadat je aanvraag is verstuurd:

  1

  We nemen contact op om het adviesgesprek in te plannen.

  2

  We maken kennis tijdens een vrijblijvend adviesgesprek en nemen je wensen door waarna wij advies geven.

  3

  Als je dat wilt, maken wij een voorstel op met een vaste prijs voor jouw website.

  4

  Binnen 10 tot 12 weken is jouw website met wow effect online!

  Sluiten