SEO Migratie: Wat is het en hoe pas je het toe?

SEO speelt een cruciale rol in de online marketing van elk bedrijf. Een goede SEO-waarde zorgt voor veel organisch verkeer, wat resulteert in betere online zichtbaarheid, nieuwe klanten en omzet. Bij het laten maken van een website of bij het verhuizen van een domein, is het van essentieel belang om de opgebouwde SEO-waarde mee te nemen. Dit wordt bereikt door middel van een SEO migratie. Maar wat is een SEO migratie precies en hoe voer je deze uit?

Wat is een SEO migratie?

Een SEO migratie houdt in dat je de websitestructuur wijzigt (of vervangt), terwijl je de opgebouwde SEO-waarde behoudt. Het omvat de verhuizing van pagina’s naar een ander domein, platform, CMS of server. Een migratie kan worden uitgevoerd om de website te verbeteren, een aantrekkelijker ontwerp te geven, een betere structuur te creëren of over te stappen naar een sneller CMS. Een migratie wordt echter pas een SEO migratie wanneer de opgebouwde SEO-waarde strategisch wordt overgezet, zodat de zoekmachineposities in Google en andere zoekmachines niet worden beïnvloed. Dit vereist meer dan alleen het instellen van redirects of het aanpassen van enkele SEO-plugins. Het omvat structurele wijzigingen waarbij alle bronnen van de website in kaart worden gebracht. Een slechte aanpak kan leiden tot het verlies van SEO-verkeer en online omzet.

Waarom is een SEO migratie belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom een migratie nodig kan zijn, zoals het lanceren van een nieuw merk, domein of webshop, het samenvoegen van domeinen, of bij een fusie. Het is essentieel om de SEO migratie goed uit te voeren, zodat je zoekmachine rankings behouden blijven en bezoekers je kunnen blijven vinden. Google controleert regelmatig internetpagina’s met behulp van de Googlebot om de index up-to-date te houden. Als Google de pagina’s niet meer herkent na een grote verandering aan je website, kunnen ze uit de database worden verwijderd en verdwijnen ze uit de zoekresultaten, wat resulteert in een afname van verkeer naar je website. Een grondige voorbereiding is daarom van groot belang om dit te voorkomen.

Hoe voer je een SEO migratie uit? De checklist

Hoewel er verschillende soorten migraties zijn, blijft de basis van iedere migratie hetzelfde:

 1. Maak een nulmeting: Verzamel alle data en analyseer de huidige situatie, inclusief posities van relevante zoekwoorden, zoektermfocus en conversiepagina’s.
 2. Breng de huidige URL’s in kaart: Maak een overzicht van alle huidige URL’s van de website en let hierbij op verkeersbronnen, interne linkstructuur en backlinks.
 3. Breng de nieuwe URL’s in kaart: Zet alle content over naar een testomgeving en maak een overzicht van alle nieuwe URL’s voor de website.
 4. Maak een goed verhuisplan: Werk een redirectplan uit met een overzicht van oude en nieuwe URL’s en alle stappen voor de migratie.
 5. Test de redirects in een testomgeving: Controleer of alle linkjes en pagina’s werken zoals bedoeld.
 6. Voer de migratie uit: Als het verhuisplan succesvol is getest, kan de website live worden gezet.
 7. Monitor de traffic, performance en rankings: Vergelijk de data met de nulmeting en stuur indien nodig tijdig bij.

Waar moet je verder op letten bij een SEO migratie?

Tijdens een SEO migratie zijn er nog enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Backlinks: Zorg ervoor dat websites die naar jouw pagina linken, hun links aanpassen zodat ze ook na de migratie blijven werken. Dit zorgt voor behoud van waarde naar de nieuwe URL’s.
 • Interne links: Vergeet niet om interne links correct aan te passen, aangezien deze vaak over het hoofd worden gezien.
 • Meta beschrijvingen en titels: Controleer of alle titels en meta beschrijvingen correct zijn overgenomen op de nieuwe website.
 • Google Analytics: Plaats het oude Google Analytics Script op de nieuwe website om historische data te behouden en nieuwe data te verzamelen.
 • URL’s in advertentieteksten: Vergeet niet om de URL’s in bestaande campagnes aan te passen.

Bij ons vinden we een SEO migratie essentieel bij het opleveren van een nieuwe website. Onze marketeers zorgen ervoor dat dit grondig gebeurt, want een succesvolle SEO migratie behoudt posities, organisch verkeer en een goede gebruikservaring voor (potentiële) klanten.

Klaar voor je beste website ooit? Michiel helpt je graag verder

Recente berichten

Tips
juli 19, 2024

Zo voorkom je dat jouw content in Chat-GPT zit

Al sinds jaar en dag zijn er bots op het internet die het web door struinen op zoek naar nieuwe content. Hoe je de ChatGPT bot weert lees je hier.
Tips
juni 29, 2024

Je website snelheid verbeteren doe je met deze tips en tricks

Het zal geen nieuws zijn dat een langzame website één van de grootste conversiekillers is. Gebruik deze tips om je website snel te houden!
Tips
juni 14, 2024

Je WordPress-omgeving beveiligen: hier moet je op letten

Niemand wil wakker worden met het bericht dat je hele website is overgenomen. Wij geven je tips om dit te voorkomen.
Michiel

Michiel

Michiel is specialist als het aankomt op het koppelen van verschillende online kanalen om op een slimme manier verkoop of leads te genereren. Daarnaast houdt hij zich bezig met de optimalisatie van websites en processen op basis van data. Hij draagt zorg voor data analyses en hij zit dagelijks samen met klanten om te kijken hoe de huidige doelen makkelijker en slimmer te behalen zijn. Tot slot is hij gecertificeerd in AdWords en Analytics.

Neem contact op

  Waar kunnen we je blij mee maken?

  Dit gebeurt er nadat je aanvraag is verstuurd:

  1

  We nemen contact op om het adviesgesprek in te plannen.

  2

  We maken kennis tijdens een vrijblijvend adviesgesprek en nemen je wensen door waarna wij advies geven.

  3

  Als je dat wilt, maken wij een voorstel op met een vaste prijs voor jouw website.

  4

  Binnen 10 tot 12 weken is jouw website met wow effect online!

  Sluiten