Je hebt een prachtige nieuwe website laten maken en je wilt weten wat de volgende stappen zijn. Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. In dit artikel bieden we je graag de richtlijnen om verder te gaan. We nemen aan dat je met je website een zakelijk doel wilt bereiken, zoals het genereren van leads en/of het stimuleren van verkopen. Daar concentreren we ons op in dit artikel.

Je website voor marketing inzetten

Je website fungeert als een marketinginstrument. Het volstaat dus niet om je website alleen live te zetten om commercieel succes te behalen. Hoewel de website is ontworpen om bezoekers te informeren en te converteren, is er meer nodig om daadwerkelijk bezoekers aan te trekken. Dit brengt ons bij je eerste belangrijke taak: het genereren van verkeer naar je website.

Nadat je de eerste stappen hebt gezet, is het tijd om te leren van je data en conversies. Op basis van deze inzichten kun je je website verder verbeteren en uitbreiden, en indien nodig aanpassingen doorvoeren. Deze stap is alleen effectief wanneer je al bruikbare data hebt verzameld en er bezoekers naar je website komen.

Bezoekers naar je website trekken

Er zijn diverse methoden om websitebezoekers te genereren. Terwijl offline opties, zoals het vermelden en tonen van je URL belangrijk zijn, richten we ons in dit artikel vooral op online mogelijkheden. Binnen dit kader kunnen we een onderscheid maken tussen het genereren van organisch verkeer en het verkrijgen van betaald verkeer. In dit artikel zal ik uitgebreider ingaan op dit onderwerp.

Organisch verkeer genereren voor je website

Content schrijven voor je website

Een gemakkelijke en toegankelijke aanpak om actief aan de slag te gaan met je website is door boeiende en informatieve content te creëren voor je bezoekers. Doe dit regelmatig en Google zal je belonen met een verbeterde zichtbaarheid. Hoewel SEO, waarvan contentontwikkeling een belangrijk onderdeel is, een complex terrein is, is het beter om te beginnen met het schrijven van content dan het helemaal achterwege te laten. Op een later tijdstip kun je altijd nog een SEO-specialist raadplegen om je content te optimaliseren voor nog betere zichtbaarheid.

Google hecht waarde aan originele, zelfgemaakte content die daadwerkelijk nuttig is voor de bezoekers. Het vereist geen geavanceerde kennis en schrijven vanuit je eigen passie en expertise over je product, dienst en/of markt zal je website ten goede komen. Dit heeft niet alleen invloed op de zichtbaarheid van je site in zoekmachines, maar ook op de geloofwaardigheid die je uitstraalt. Content kan verschillende vormen aannemen, zoals blogartikelen of nieuwe cases. Laat je creativiteit de vrije loop en deel je kennis met de wereld.

Links verzamelen

Een andere manier om je online aanwezigheid te vergroten is door backlinks te verzamelen, oftewel URL-verwijzingen van andere websites naar die van jou. Je kunt hiervoor je vaste zakelijke partners benaderen en zelf op zoek gaan naar relevante websites waar je graag vermeld wilt worden. We raden aan om websites te kiezen die inhoudelijk aansluiten bij wat jouw eigen website aanbiedt. Ook is het mogelijk om grote uitgevers binnen jouw branche aan te spreken voor een mogelijke samenwerking. Wellicht kun je een artikel schrijven voor hun platform in ruil voor een link naar jouw website. Het vergaren van links heeft twee voordelen: je kunt verkeer via deze links naar je website trekken én het versterkt de domein autoriteit van je website, wat leidt tot verbeterde zichtbaarheid in Google.

Social media zichtbaarheid

Naast het verbeteren van je zichtbaarheid in zoekmachines, kan het ook lonend zijn om aanwezig te zijn op sociale media kanalen. Voor zakelijke dienstverlening kunnen dit bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter zijn, terwijl voor de consumentenmarkt kanalen zoals Instagram en TikTok geschikt kunnen zijn.

Voordat je begint met het plaatsen van berichten op sociale media, is het raadzaam om een plan te maken in de vorm van een contentplanning. Bepaal enkele thema’s waaraan je je content kunt koppelen. Bijvoorbeeld, voor een online marketingbureau: ‘Conversion Tuesday’, waarbij je elke dinsdag een tip deelt over het verhogen van conversies. Deze thema’s zorgen ervoor dat je elke week op vaste dagen een idee hebt van wat je kunt plaatsen. Dit helpt je consistent te zijn, wat van groot belang is. Zorg ervoor dat je in je sociale media-posts, waar mogelijk, verwijzingen maakt naar je website.

Betaald verkeer inkopen voor je website

Naast veel manieren om organisch verkeer te genereren naar je website kun je ook kiezen voor de betaalde route (of ze combineren). In tegenstelling tot bovengenoemde opties, resulteert verkeer inkopen middels advertenties direct in website verkeer. 

Google Ads en Bing Ads

Google en Bing bieden beide een optie om middels een biedsysteem jouw website te promoten in de zoekresultaten. Het biedsysteem is ingericht op hoe meer je biedt, hoe hoger je in de ranglijst komt te staan. Bied je genoeg? Dan sta je op nummer 1. Hoe hoger je staat hoe meer je betaalt, maar je krijgt ook meer verkeer omdat je beter zichtbaar bent. Je kunt eenvoudig genoeg starten met deze advertentie-optie, omdat je door een soort opstart module wordt geloodst. Je kunt cursussen volgen om het biedsysteem beter te begrijpen en het maximale uit je budget te halen. Ook kun je een bureau vragen wat certified Google Ads of Bing Ads specialist is, zoals Mad Pack om je verder te helpen. 

Social media advertising

Vergelijkbaar met Google/Bing Ads kun je adverteren op alle social media platforms. Van Facebook tot Snapchat, Instagram en X. Elk platform biedt opties om tegen lage kosten je doelgroep te benaderen. Om via social media te adverteren moet je een duidelijk beeld hebben van de doelgroep die je wilt benaderen. Je biedt hier namelijk niet op zoekwoorden maar op zichtbaarheid in een door jou gedefinieerde doelgroep. Hoe meer bedrijven jouw doelgroep óók willen benaderen, hoe duurder de advertenties zijn. Het is eenvoudig om te starten met adverteren via social media platforms omdat ze allemaal een eenvoudige onboarding hebben. 

Bezoekers converteren

Nadat je verkeer gaat genereren naar je website wil je ze ook laten converteren. Een goed gemaakte website heeft nagedacht over conversiepunten. Door het verkeer naar je website te brengen zullen er conversies uit moeten komen. Vaak kan je dit echter verder optimaliseren of eventueel meer conversie opties inbouwen. We geven hieronder een aantal tips en tricks. 

Monitoren van je website succes

Om je succes te monitoren kun je gebruikmaken van Google Analytics en HotJar. Wij installeren dit doorgaans voor elke website die wij opleveren, zodat onze klanten direct hun website kunnen monitoren. Maak er een gewoonte van om minstens één keer per maand te kijken wat je website doet. Er zijn drie belangrijke vragen die je tenminste moet analyseren met je data:

 • Waar komen mijn meest waardevolle (converterende) bezoekers vandaan?
 • Converteren er genoeg bezoekers?
 • Wat zijn uitstapmomenten voor een conversie bereikt wordt?

Deze drie vragen geven je inzicht en sturing. Zie je dat er veel waardevolle bezoekers uit Google Ads komen, dan is het misschien nuttig om budgetten te verhogen of de campagnes verder te optimaliseren. Zie je dat er te weinig conversie is, dan kun je nagaan wat er moet gebeuren om de conversie te verhogen op je website. 

Verzamel e-mailadressen

Soms is een conversie voor een klant een te grote stap. Dan is het vaak prettig als je bezoekers met een kleinere stap kunt converteren. Een goed voorbeeld is een nieuwsbrief, maar dit kan ook een whitepaper download of iets dergelijks zijn. Wees creatief en maak gebruik van je website om meer leads te verzamelen. Gebruik ook hier weer je data om verstandige keuzes te maken.

Klaar voor je beste website ooit? Michiel helpt je graag verder

Recente berichten

Tips
juli 19, 2024

Zo voorkom je dat jouw content in Chat-GPT zit

Al sinds jaar en dag zijn er bots op het internet die het web door struinen op zoek naar nieuwe content. Hoe je de ChatGPT bot weert lees je hier.
Tips
juni 29, 2024

Je website snelheid verbeteren doe je met deze tips en tricks

Het zal geen nieuws zijn dat een langzame website één van de grootste conversiekillers is. Gebruik deze tips om je website snel te houden!
Tips
juni 14, 2024

Je WordPress-omgeving beveiligen: hier moet je op letten

Niemand wil wakker worden met het bericht dat je hele website is overgenomen. Wij geven je tips om dit te voorkomen.
Michiel

Michiel

Michiel is specialist als het aankomt op het koppelen van verschillende online kanalen om op een slimme manier verkoop of leads te genereren. Daarnaast houdt hij zich bezig met de optimalisatie van websites en processen op basis van data. Hij draagt zorg voor data analyses en hij zit dagelijks samen met klanten om te kijken hoe de huidige doelen makkelijker en slimmer te behalen zijn. Tot slot is hij gecertificeerd in AdWords en Analytics.

Neem contact op

  Waar kunnen we je blij mee maken?

  Dit gebeurt er nadat je aanvraag is verstuurd:

  1

  We nemen contact op om het adviesgesprek in te plannen.

  2

  We maken kennis tijdens een vrijblijvend adviesgesprek en nemen je wensen door waarna wij advies geven.

  3

  Als je dat wilt, maken wij een voorstel op met een vaste prijs voor jouw website.

  4

  Binnen 10 tot 12 weken is jouw website met wow effect online!

  Sluiten