Ontwikkelingen
Hoe zien websites erover een paar jaar uit?
Hoe ziet de toekomst van webdesign eruit
Naar schatting van Exploding Topics gaan er dagelijks zo’n 123 websites de lucht in wereldwijd. Dat is 5 en een half mijoen per maand. Voor Nederland is de schatting tussen een paar honderd en duizend websites per maand. Dat is nogal wat en daarmee is de concurrentie flink. Een goede manier om met kop en schouders boven de rest uit te steken is zorgen dat je website toekomstbestendig is en met de tijd mee gaat. Daarom heb ik een persoonlijke deep dive gedaan in de toekomst van webdesign en hoe websites er in 2030 uit kunnen zien. Doe er je voordeel mee en blijf voorlopen op de concurrentie.
Personalisatie van content
Laten we starten met ‘de olifant in de kamer’; AI. Websites zullen met de komst van AI enorm veranderen. Niet alleen de manier van ontwikkelen, maar vooral de ervaring op de website. Want AI is een voorspel machine die goed in kan schatten wat voor content je interessant vindt. Met die gedachte kan je bezoekers langer op je website houden én ze sneller aanzetten tot conversie, volgens IBM. Verder laat een onderzoek van mckinsey zien dat mensen graag gepersonaliseerde aanbevelingen willen zien. Als je website die automatisch (middels interactie) kan geven wordt de kans op conversie groter en zijn je bezoekers blijer.
Conversational design
Geautomatiseerde chatbots zijn er al een tijd en worden met de grote ontwikkeling van LLM’s een stuk beter. Conversational design gaat over het ontwerpen en verbeteren van de interactie tussen mensen en machines. In het verlengde hiervan zie je diepere integratie tussen chatbots en websites, zo ook op onze eigen homepage. In de komende jaren zal de interactie en manier waarop we dit doen verbeteren en wordt de integratie steeds vollediger. Ook wilt 61% van B2B kopers liever niet in contact komen met een salespersoon, volgens Gartner. Een chatbot in combinatie met een manier om - in overleg - een prijsindicatie te geven zou een goede uitkomst zijn voor veel bezoekers van je website. Het zal de kans op conversie zelfs laten toenemen, is de gedachte.
Persoonlijker
Met de komst van AI zien we ook dat de wens voor ‘echte mensen’ groter wordt. Een trend die wij zelf hebben opgemerkt door alle klantcontacten, is de wens voor persoonlijkere branding op de website. Dit houdt in dat je meer video’s en foto’s plaatst op je website die echte collega’s laten zien. Onze inschatting is dat wij de komende jaren een toename gaan zien in persoonlijke foto én vooral video content op websites. Uiteindelijke is het menselijke contact het belangrijkste en komt er door de hoeveelheid generieke AI gegenereerde content een tegen beweging, zegt Mark Cuban.
Accessibility
Er zijn al een tijd internationale richtlijnen om je website toegankelijker te maken middels WCAG. Dit wordt steeds verder uitgebreid en met de komst van nieuwe technologieën zoals VUI (kom ik zo op terug) wordt de toegankelijkheid des te beter. Tegenwoordig zijn er al zeer goede accessibility testers en tools op de markt. Deze tools zullen nog uitgebreider en beter worden. Een goede trend die zichzelf ook doorvertaald naar design principes. Want een toegankelijke website moet ook mooi zijn en goed ingericht worden voor conversie. Met de designtrends van 2025 komt dat beter bij elkaar.
Green hosting
Aandacht voor klimaat in webdesign en development voelt wat vreemd, maar ook hier is aandacht voor tegenwoordig. Vooral groene hosting is een onderwerp van gesprek. Alles wat we online zien moet ergens opgeslagen worden en dat doet hosting (ofwel de cloud). Al die hosting locaties moeten blijven draaien én gekoeld worden en dat kost stroom, veel stroom. Veel klanten vragen, of eisen zelfs, dat de hosting groen is. Wat ons betreft geen slechte ontwikkeling.
Ook zijn er in het vormgeven en bouwen van een website groenere keuzes te maken. Minder code kost minder server capaciteit en dark-mode designs (op OLED) kosten een computer iets minder stroom. Het zijn de kleine dingen, maar als iedereen er rekening mee houdt scheelt het een boel.
Verbeterde beveiliging en blockchain
Met de komst van blockchain en AI zal de beveiliging van websites en digitale omgeving een stuk beter worden. Voor een one-pager website misschien niet heel spannend, maar voor een complex platform waar mensen beveiligd inloggen en persoonlijke data delen, is dit wel van groot belang. Blockchain is niet nieuw meer, maar de ontwikkelingen zullen de komende jaren nog gewoon doorgaan en de implementatie zal verder doorzetten.
VUI: Voice User Interface
Met VUI laat je jouw muis en toetsenbord achterwegen. Spraakgebruikersinterfaces zien we al terug in Google search, Alexa en dergelijke. Maar ook voor webdesign heeft het interessante toepassingen. Deze trend staat echt nog in de kinderschoenen, maar het haakt in op toegankelijkheid en AI. Stel je voor dat je een Avatar hebt die op basis van de informatie in je website en een LLM in gesprek kan gaan met een gebruiker? Het klinkt ver weg, maar wij zijn er mee aan het testen.
Een belangrijke reden is dat bezoekers graag zelf onderzoek willen doen op een website. Ze willen geen brochure meer downloaden en daarmee hun gegevens achterlaten. Iedereen weet wat er dan gebeurt. Een oplossing om toch de bezoeker te woord te staan kan met deze technologieën gerealiseerd worden.
Ben jij klaar voor een website van de toekomst?
Dit zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen die wij online zien, waar onze klanten naar vragen én zelf aan het toepassen zijn. Ben jij op zoek naar een webdesign agency die met de nieuwste ontwikkelingen meegaat, maar ook ‘gewoon’ met WordPress werkt. Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!
Hoe ziet een toekomstbestendige website eruit?
Een toekomstbestendige website past zich automatisch aan de bezoeker aan, is gebouwd met AI en bevat persoonlijke content zoals video’s en foto’s van echte mensen. De technologie erachter ondersteunt toegankelijkheid, duurzaamheid en veiligheid – met bijvoorbeeld green hosting, VUI en blockchain.
Wat doet AI in webdesign?
AI maakt websites slimmer: het voorspelt welke content relevant is voor een bezoeker, zorgt voor dynamische aanbevelingen en verhoogt de kans op conversie. AI wordt ook ingezet in chatbots, spraakinterfaces en databeveiliging.
Waarom is personalisatie zo belangrijk?
Personalisatie zorgt ervoor dat bezoekers sneller vinden wat ze zoeken. Door bijvoorbeeld content aan te passen op basis van klikgedrag of locatie, blijven mensen langer op je site en zijn ze eerder geneigd iets te kopen of aan te vragen.
Wat is conversational design en waarom is het relevant?
Conversational design draait om de interactie tussen mens en machine. Denk aan slimme chatbots of voice-interfaces die gebruikers begeleiden zonder dat ze zelf hoeven te zoeken. Ideaal voor B2B-bezoekers die geen contact met sales willen, maar wel snel informatie of een prijsindicatie zoeken.
Wordt persoonlijke content belangrijker?
Ja. Door de toename van generieke AI-content groeit de behoefte aan echt en menselijk contact. Websites met authentieke video’s en foto’s van medewerkers scoren beter qua vertrouwen en merkbinding.
Wat is de rol van toegankelijkheid (WCAG) in webdesign?
Toegankelijkheid is essentieel voor een goede gebruikerservaring. Websites moeten bruikbaar zijn voor iedereen, ook met een beperking. Dankzij tools, VUI (Voice User Interfaces) en moderne designprincipes wordt het makkelijker om toegankelijk én conversiegericht te ontwerpen.
Hoe maak ik mijn website duurzamer?
Kies voor green hosting en let op het ontwerp: minder code, minder zware scripts en eventueel dark mode besparen energie. Steeds meer klanten verwachten dat je deze duurzame keuzes maakt.
Wat doet blockchain in webdesign?
Blockchain wordt vooral ingezet bij dataveilige platforms waar privacy en betrouwbaarheid cruciaal zijn. Denk aan loginomgevingen of gevoelige klantdata. In combinatie met AI kan dit de beveiliging sterk verbeteren.
Wat is VUI (Voice User Interface)?
VUI maakt het mogelijk om websites te bedienen met spraak. In de toekomst kun je een gesprek voeren met een slimme avatar op je site, die direct antwoord geeft op basis van je content. Toegankelijk, snel en persoonlijk.