Je hebt een geweldige website laten maken en die was lekker snel. Maar naar verloop van tijd is die langzamer geworden. Het zal geen nieuws zijn dat een langzame website één van de grootste conversiekillers is. Daarom is het belangrijk om je website geoptimaliseerd te houden voor snelheid. Dit is iets wat wij tijdens de bouw in orde maken, maar moet ook daarna een aandachtspunt voor jou blijven. Test je website eenvoudig via PageSpeed Insight van Google om te zien wat de status is.

Ben je niet tevreden over je ‘speed score‘? Hieronder een aantal tips om problemen te herkennen en op te lossen.

Verklein media voor je het upload

Een groot probleem bij websites die een tijd online zijn is de hoeveelheid (grote) media die wordt toegevoegd. Het is zeer verstandig om elke afbeelding die geüpload wordt niet groter te maken dan absoluut noodzakelijk. Dat is enerzijds zorgen dat de dimensies (hoeveelheid pixels breed x hoog) niet te groot zijn, anderzijds dat het bestandformaat in mb’s klein is. Gebruik een tool zoals Free Convert om je afbeeldingen om te zetten in WebP bestanden. Dat scheelt een boel in je pagina snelheid.

Wil je video uploaden? Gebruik dan een comprimeer tool zoals Handbrake om je video te verkleinen in mb’s. Je zal zien dat dit aanzienlijk scheelt zonder in te leveren op kwaliteit.

Maak pagina’s niet te lang

Een website leeft en dat betekent dat er nieuwe content online komt. Dit is goed voor je bezoekers en voor Google. Blijf content logisch indelen in je website en probeer niet alles op één hele lange pagina te plaatsen. Grote pagina’s hebben meer tijd nodig om in te laden, wat voor je bezoekers niet heel fijn is. Houdt de structuur van je website aan als richtlijn hoe je de content die je plaatst slim inricht.

Opruimen

Ruim regelmatig je media bibliotheek op en check of er pagina’s in je website zijn die weg kunnen. Gooi weg wat overbodig of outdated is. Denk aan blogs, content pagina’s en media bestanden. Alles om je website klein en snel te houden. Oude blogs die niet meer relevant zijn kan je rustig weggooien zonder dat dit negatieve invloed heeft op je SEO. Denk je dat het nog bepaalde waarde heeft? Herschrijf en update het artikel dan (dan kan je het opnieuw publiceren, wat juist wel goed is voor je SEO).

Minimaliseer server response tijd

Je page speed wordt bepaald door wat er in de code van je website staat, maar daarnaast ook door je server. Hoe langzamer je server is, hoe langer het duurt voordat je pagina is ingeladen. Eén van de grootste veroorzakers van een lage speed score is een trage server.

Google raadt aan om ervoor te zorgen dat je server binnen 200 milliseconde reageert op een request. Wanneer het langer duurt wordt dat gezien als ‘waiting time’. Het hebben van veel waiting time zorgt ervoor dat je speed score lager is.

Maar hoe kom je erachter komt of je server traag is? Wij gebruiken GT Metrix (je moet hiervoor een gratis account aanmaken) om te kunnen beoordelen wat de obstakels zijn die een website vertragen. Je plakt de URL in het daarvoor bestemde vak en binnen een minuut staan de resultaten op je beeldscherm. Navigeer naar de tab Waterfall. Hier zie je of de laadtijd langer dan 200 milliseconden is en welke bestanden dit veroorzaken.

Browser caching activeren

Wij installeren altijd browser caching, dit zorgt ervoor dat bepaalde type bestanden (zoals .js, .css en afbeeldingen) worden opgeslagen in de browser van je bezoeker. Dit houdt in dat de browser opgeslagen bestanden onthoudt en controleert of deze opgeslagen bestanden gewijzigd zijn. Door gebruik te maken van browser caching hoeft een bepaald deel van je website niet overnieuw ingeladen te worden wanneer de bezoeker nogmaals op je website is. Dit kan flink wat inlaadtijd schelen!

Blijf actief

De snelheid van je website op orde houden is dus een actieve taak. Wanneer je met je website bezig bent kan je deze punten altijd nalopen:

 1. Doe een sitespeed test
 2. Gooi overbodige pagina’s weg of herschrijf waar nodig
 3. Check of je overbodige media bestanden hebt die weg kunnen (en gooi die weg)
 4. Comprimeer je media bestanden voor het uploaden naar je website
 5. Publiceer nieuwe content

Is je website traag en heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact op!

Klaar voor je beste website ooit? Michiel helpt je graag verder

Recente berichten

Tips
juli 19, 2024

Zo voorkom je dat jouw content in Chat-GPT zit

Al sinds jaar en dag zijn er bots op het internet die het web door struinen op zoek naar nieuwe content. Hoe je de ChatGPT bot weert lees je hier.
Tips
juni 29, 2024

Je website snelheid verbeteren doe je met deze tips en tricks

Het zal geen nieuws zijn dat een langzame website één van de grootste conversiekillers is. Gebruik deze tips om je website snel te houden!
Tips
juni 14, 2024

Je WordPress-omgeving beveiligen: hier moet je op letten

Niemand wil wakker worden met het bericht dat je hele website is overgenomen. Wij geven je tips om dit te voorkomen.
Michiel

Michiel

Michiel is specialist als het aankomt op het koppelen van verschillende online kanalen om op een slimme manier verkoop of leads te genereren. Daarnaast houdt hij zich bezig met de optimalisatie van websites en processen op basis van data. Hij draagt zorg voor data analyses en hij zit dagelijks samen met klanten om te kijken hoe de huidige doelen makkelijker en slimmer te behalen zijn. Tot slot is hij gecertificeerd in AdWords en Analytics.

Neem contact op

  Waar kunnen we je blij mee maken?

  Dit gebeurt er nadat je aanvraag is verstuurd:

  1

  We nemen contact op om het adviesgesprek in te plannen.

  2

  We maken kennis tijdens een vrijblijvend adviesgesprek en nemen je wensen door waarna wij advies geven.

  3

  Als je dat wilt, maken wij een voorstel op met een vaste prijs voor jouw website.

  4

  Binnen 10 tot 12 weken is jouw website met wow effect online!

  Sluiten