Uitleg
De 404-error. Wat is het en hoe kun je het binnen jouw website oplossen?
Het internet bestaat uit een grote wirwar aan webpagina’s en links en dit kan naast veel plezier soms ook de nodige problemen opleveren. Met veel verschillende soorten foutmeldingen, is de 404-error misschien wel de meest voorkomende. Mocht deze foutmelding zich voordoen binnen jouw Wordpress website, dan wil je natuurlijk graag weten waarom het gebeurt, hoe je het opspoort en hoe je het oplost. Ik help je verder!
Wat is ‘404 Not Found’?
De term zegt het eigenlijk al: de server geeft aan dat het de opgevraagde pagina niet kan vinden. Naast dat dit voor een negatieve gebruikerservaring kan zorgen, wil je als eigenaar van de website natuurlijk ook voorkomen dat dit gebeurt en het kan ook nog eens impact hebben op je SEO. Voordat je het probleem kunt oplossen, moet je natuurlijk eerst kunnen achterhalen op welke pagina’s de 404-error zich voordoet.
Hoe spoor je de 404 pagina’s/links op?
Er zijn tegenwoordig gelukkig tal van tools die kunnen helpen bij het achterhalen van de pagina’s of links waar het misgaat. Hier heb ik een aantal voorbeelden voor je:
- Google Search Console - De meest gebruikte tool is Google Search Console. Wanneer je jouw website hebt geïnstalleerd in de tool, geeft het dashboard je een handig overzicht met pagina’s die door Google zijn geregistreerd als niet gevonden.
- SEO-plugins voor Wordpress - Veel van de grote SEO-tools voor Wordpress hebben een geïntegreerd dashboard met 404-meldingen. Zo heeft de populaire Rank Math SEO-plugin een handig overzicht met 404-pagina’s die mensen zijn tegengekomen op je website.
- Broken Link Checker Plugin - Deze plugin kun je zo in je Wordpress-omgeving installeren en controleert je website op kapotte links. Handig om te voorkomen, in plaats van te genezen.
- Redirection Plugin - Deze plugin houdt niet alleen een overzicht bij van de 404-errors, maar zorgt er ook voor dat je redirects in kunt stellen vanuit de Wordpress-admin.
Verschillende oorzaken van 404’s binnen jouw Wordpress website?
Regelmatig zie ik bij klanten 404-foutmeldingen voorbij komen. Er is echter niet een enkele oorzaak hiervoor, maar kan door verschillende redenen zijn ontstaan. Dit zijn een aantal van de meest voorkomende oorzaken bij 404-errors:
- Pagina’s zijn verplaatst of verwijderd - Als je een pagina verwijderd en geen redirect instelt, dan krijg je een 404 wanneer men deze probeert te bezoeken. Zorg er dus voor dat je op een geschikte plaats je redirect instelt.
- Typfouten in de URL - Het verschil tussen /over-ons/ en /overons/ is klein, maar groot genoeg voor een 404-error. Dit kan gebeuren wanneer je zelf een link instelt, maar ook wanneer een bezoeker zelf de URL probeert in te voeren.
- Links zijn verouderd - Heb je nieuwe pagina’s gemaakt in je website, of een blog compleet op de schop gegooid en is de slug veranderd? Dan kan het zomaar zijn dat je ergens nog naar oude links verwijst die een 404 geven.
- Problemen in je installatie - Het probleem met 404-errors kan ook dieper zitten. Bijvoorbeeld wanneer er een probleem is met je Wordpress-installatie in de permalinks, of zelfs op serverniveau.
Hoe los je het op?
Het ontdekken en analyseren van je 404-errors is natuurlijk een eerste stap, maar daarna wil je ze ook oplossen. Ik pak het vaak als volgt aan:
- Permalinks opnieuw opslaan - Wanneer er technische wijzigingen zijn aangebracht, kan het helpen om de permalink-structuur van je website opnieuw op te slaan. Deze structuur bepaalt hoe WordPress zelf zijn links opbouwt. Dit doe je door naar je Wordpress-instellingen te gaan, het Permalinks-menu te openen en daar ‘Wijzigingen opslaan’ te klikken - zonder iets aan te passen.
- WPML opnieuw opslaan - Ook een verse installatie van vertaalplugin WPML kan soms voor problemen zorgen in de linkstructuur, waardoor er 404 foutmeldingen ontstaan. Ga in dat geval naar WPML -> Talen -> Taal URL format en druk daar op ‘Opslaan’.
- Instellen van 301-redirects - Gebruik hiervoor de eerdergenoemde Redirection Plugin. Je kunt deze plugin zoeken en installeren bij ‘Plugins’. Daarna vind je de plugin bij ‘Gereedschap’.
- Correcte URL’s gebruiken - Controleer regelmatig je interne links en zorg ervoor dat ze naar de correcte pagina gaan.
- Controleer externe links - Mochten andere websites nog gebruikmaken van verkeerde of oude links richting jouw website, neem dan contact met de beheerders van deze websites op en vraag of ze het willen aanpassen. Het is goed om de juiste link mee te sturen.
Het opbouwen van een eigen 404-pagina met Wordpress?
Om te zorgen dat je bezoekers niet meteen weglopen bij een 404-error, kun je ze een zelfgemaakte 404-pagina laten zien. Dit is belangrijk voor een fijne gebruikerservaring. Net als voor bijna alle andere zaken is ook hiervoor een plugin te vinden binnen Wordpress. Zelf maak ik graag gebruik van SeedProd, die het ook in de gratis versie toelaat om nuttige 404-pagina's op te zetten.
Wanneer je deze pagina opzet, adviseer ik altijd om een aantal zaken mee te nemen op deze pagina. Denk aan een duidelijke knop om terug te gaan naar de homepage, maar ook een zoekbalk en laatste artikelen kunnen handig zijn. En wil je snel de fouten tackelen? Zorg dan ook voor contactgegevens, zodat de bezoeker meteen contact kan opnemen om de fout te melden.
Natuurlijk helpt het ook om het geheel af te maken met een scherpe tekst en een leuke plaat - een knipoog om de klantervaring toch wat beter te maken. Maar zorg wel dat je dicht bij je eigen merk blijft.
Hoe zet je je eigen 404 pagina op?
- Ga naar je WordPress-omgeving;
- Zoek een 404 pagina plugin onder ‘Plugins’, zoals bijvoorbeeld SeedProd;
- Installeer en activeer de plugin;
- Maak via de plugin een nieuwe 404-pagina aan;
- Voeg de inhoud toe die je op de pagina wilt;
- Zodra jouw pagina naar wens is, publiceer je deze;
- Controleer in de instellingen van de plugin of de pagina staat ingesteld als 404-pagina;
- Sla de wijzigingen op en test of de pagina correct wordt weergegeven;
Hulp nodig? Laat het weten!
Kom je er niet uit en wil je meer weten over het oplossen van errors binnen jouw website? Of heb je advies nodig over het opzetten van je eigen 404-pagina? Neem dan contact op - ik help je graag verder!