UitlegVoor je start

Deze plugins staan standaard in onze installaties

Geschreven door:

Kevin Rombouts Front-End Developer & Consultant

Front-End Developer & Consultant

Als front-end developer zorg ik voor strak geschreven code die onze websites dat wow-effect geeft. Ik ben niet alleen een nerd, maar ook een consultant die in gewoon Nederlands uitlegt wat er allemaal nodig is om een website van A tot Z te krijgen. Of het nu gaat om de technische details of het grotere plaatje, ik zorg ervoor dat alles helder en begrijpelijk is.

De pracht en kracht van WordPress is het eindeloze ecosysteem van plugins en thema’s. Hoewel natuurlijk alles is op te lossen met maatwerkoplossingen, heeft het niet altijd zin om het wiel opnieuw uit te vinden. We leunen waar mogelijk dan ook graag op plugins die ons leven makkelijker maken zonder dat ze onnodig veel impact hebben op je website. Dit zijn een aantal van mijn favoriete plugins die (bijna) standaard in onze installaties staan.

Met de vele projecten die wij bij Brendly oppakken, ontstaat gedurende de tijd vanzelf een standaardpakket aan zaken waar we graag terugvallen. Als WordPress website development bureau komen dan ook keer op keer dezelfde plugins naar boven die we graag gebruiken. Om die kennis wat te delen, heb ik mijn favoriete plugins op een rijtje gezet voor je:

Onze pagina builder: Elementor Pro

De afgelopen jaren heeft er één pagina builder in WordPress enorme stappen gemaakt en dat is natuurlijk Elementor. Ook wij hebben ondertussen de stap gemaakt naar deze pagina builder en is voor ons dus de basis van onze nieuwe WordPress-projecten. Elementor biedt voor ons de mogelijkheid om – ondanks de drag-and-drop functionaliteit – prachtige custom designs te maken.

In ons geval maken we daarbij gebruik van de betaalde Pro-versie van de plugin, waarmee meer opties beschikbaar komen. Zo maken we graag gebruik van de templating-opties, de Pro-widgets voor blogberichten en ingebouwde formulieren-tool. Het dient als basis voor ieder nieuw project dat we opstarten.

Meer lezen over waarom wij Elementor gebruiken? Lees dan dit artikel wat ik er eerder over schreef.

Nooit te grote foto’s met Converter for Media

De bestandsgrootte van de afbeeldingen op je website kan funest zijn voor de snelheid van je WordPress-installatie. Hoewel wij hier vooraf natuurlijk al rekening mee proberen te houden, lukt dit niet altijd. Gelukkig zijn er verschillende plugins die daar mee helpen, waaronder een van mijn favorieten: Converter for Media. Deze plugin converteert automatisch nieuwe afbeeldingen naar het WebP-bestandstype dat beter is geoptimaliseerd voor het web.

Wie nog vooruitstrevender wil zijn, kan ook gebruikmaken van de betaalde versie om met het AVIF-bestandsformaat aan de slag te gaan. Ongeacht welke versie je gebruikt kan deze plugin je ook helpen om alle bestaande afbeeldingen te optimaliseren en te verkleinen. Zo maak je gemakkelijk heel je mediabibliotheek een stuk kleiner, zelfs als deze al duizenden afbeeldingen bevat!

Nieuwe velden en post-types met Advanced Custom Fields

De posts en pages-systematiek van WordPress vormt al jaren de basis van het platform, maar ook wij zien dat deze twee types lang niet altijd voldoende zijn. Soms heb je een extra post-type nodig voor bijvoorbeeld vacatures, medewerkers of cases. Of zijn de posts wel voldoende, maar wil je er juist een extra veldje in hebben om specifieke data te tonen in je bericht? In dat geval wijken we eigenlijk altijd uit naar Advanced Custom Fields.

Met deze populaire plugin is het met een aantal klikken mogelijk om nieuwe post-types, extra velden en zelfs maatwerk taxonomieën te maken, zonder dat we daar lange stukken code voor moeten schrijven. Dit maakt voor ons het proces sneller en daarmee zorgen we ervoor dat we meer tijd en aandacht kunnen besteden aan de pagina’s waar deze informatie op komt te staan - dat is toch uiteindelijk wat je als klant wilt.

Een plek voor al je snippets met Code Snippets

Naast de eindeloze hoeveelheid plugins en thema’s zijn er ook duizenden snippets online te vinden om je WordPress-installatie mee aan te passen. Hoewel deze snippets meer foutgevoelig zijn dan je gemiddelde plugin, kunnen ze heel goed van pas komen. Om te zorgen dat we deze snippets niet in de broncode van de website moeten plaatsen, gebruik ik dan ook graag de Code Snippets-plugin.

Met de Code Snippets-plugin is het kinderspel om nieuwe snippets aan te maken en te bepalen waar deze ingeladen worden. Dat geldt voor zowel PHP- als HTML- en JavaScript-snippets die de website verder kunnen verbeteren. En gaat er wat mis in de uitvoering, dan kun je gemakkelijk de plugin tijdelijk omzeilen met een speciale URL om de misdragende snippet weer uit te schakelen.

Geen verrassingen met Activity Log

Ook wanneer een website is opgeleverd, blijft deze vaak volop in ontwikkeling. Helemaal als er een heel team met de website aan de slag gaat, kan het nog weleens gebeuren dat een pagina plots weg is, een bericht is hernoemd of er ineens een plugin is geïnstalleerd. Dan krijg ik de vraag hoe dat is gebeurd of wie dat heeft gedaan.

Om te voorkomen dat er een speurtocht moet beginnen door de database van de website, maak ik graag gebruik van Activity Log. Deze plugin houdt netjes bij welke zaken er in de WordPress-website worden gemaakt, zodat we makkelijk kunnen zien wat er allemaal is gebeurd. Plugins die bijgewerkt zijn, berichten die aangepast worden of gebruikers die aangemaakt zijn: allemaal in een helder overzicht.

Migreren en back-ups maken met All-in-One WP Migration

“Even snel een wijziging maken” kan zomaar vergaande gevolgen hebben voor je website. Helemaal wanneer dingen flink stuk gaan, slaat de paniek snel toe. Daarom vind ik het zelf altijd fijn om een grondige back-up te maken wanneer ik aan grote wijzigingen begin. Daarvoor maak ik graag gebruik van de All-In-One WP Migration plugin - een plugin die gemakkelijk een volledige export van je website draait en deze als bundel aanbiedt om te downloaden.

Dit is ook de tool die we gebruiken wanneer we websites migreren van onze ontwikkelomgeving naar de productieomgeving. Of juist gebruiken om een productieomgeving te klonen naar een ontwikkelomgeving als we grootschalig onderhoud gaan doen. Niemand ziet immers graag zijn website offline gaan omdat er ergens in de code een puntkomma is vergeten.

Mocht je zelf interesse hebben in deze plugin, let dan op dat je voor grotere installaties waarschijnlijk de betaalde Unlimited-versie van de plugin nodig hebt.

Natuurlijk komen er nog meer plugins om de hoek kijken in WordPress, afhankelijk van je wensen en behoeften op je website. Op zoek naar meer advies in welke plugins je het beste kan toepassen, of hulp nodig bij een nieuwe website? Neem dan contact op met mij of een van mijn collega’s - we helpen je graag verder!

Geschreven door:

Kevin Rombouts Front-End Developer & Consultant

Front-End Developer & Consultant

Als front-end developer zorg ik voor strak geschreven code die onze websites dat wow-effect geeft. Ik ben niet alleen een nerd, maar ook een consultant die in gewoon Nederlands uitlegt wat er allemaal nodig is om een website van A tot Z te krijgen. Of het nu gaat om de technische details of het grotere plaatje, ik zorg ervoor dat alles helder en begrijpelijk is.

Klaar voor je beste website ooit? Michiel helpt je graag verder

Recente berichten

Wat moet er technisch gebeuren om zo lang mogelijk van je website te genieten? Tips
oktober 30, 2024

Wat moet er technisch gebeuren om zo lang mogelijk van je website te genieten?

Nadat je een nieuwe website hebt laten bouwen, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Je leest hier hoe je dat doet!
website snelheid verbeteren Tips
juni 29, 2024

Je website snelheid verbeteren doe je met deze tips en tricks

Het zal geen nieuws zijn dat een langzame website één van de grootste conversiekillers is. Gebruik deze tips om je website snel te houden!
je wordpress website omgeving beveiligen Tips
juni 14, 2024

Je Wordpress-omgeving beveiligen: hier moet je op letten

Niemand wil wakker worden met het bericht dat je hele website is overgenomen. Wij geven je tips om dit te voorkomen.
Kevin Rombouts

Kevin Rombouts

Als front-end developer zorg ik voor strak geschreven code die onze websites dat wow-effect geeft. Ik ben niet alleen een nerd, maar ook een consultant die in gewoon Nederlands uitlegt wat er allemaal nodig is om een website van A tot Z te krijgen. Of het nu gaat om de technische details of het grotere plaatje, ik zorg ervoor dat alles helder en begrijpelijk is.

Neem contact op

    Waar kunnen we je blij mee maken?

    Dit gebeurt er nadat je aanvraag is verstuurd:

    1

    We nemen contact op om het adviesgesprek in te plannen.

    2

    We maken kennis tijdens een vrijblijvend adviesgesprek en nemen je wensen door waarna wij advies geven.

    3

    Als je dat wilt, maken wij een voorstel op met een vaste prijs voor jouw website.

    4

    Binnen 10 tot 12 weken is jouw website met wow effect online!

    Sluiten