Voor je start
Wat voor hosting heb je nodig voor je website?
“Mijn website is zo traag!” Ik hoor het regelmatig van mensen die op zoek zijn naar een nieuwe website. Hoewel het makkelijk is om naar zaken als te veel plugins of te grote afbeeldingen te kijken, kan het probleem soms dieper zitten. Een vlotte website begint immers bij het kiezen van het juiste hostingpakket. In deze blog leg ik uit waar je op kan letten bij het kiezen van je hosting.
Het liefst ben je zo min mogelijk met je hosting bezig, want dat betekent dat je website het goed doet en je jezelf daar geen zorgen over hoeft te maken. Maar het is fijn om een goede hosting partner te hebben zodat wanneer je een keer aan de bel moet trekken, je snel en vakkundig geholpen wordt.
Maar niet alleen de hosting partner is van belang, ook welk pakket je kiest kan van grote invloed zijn op de beleving van je website. Afhankelijk van welk pakket je kiest krijg je niet alleen meer of minder ondersteuning, maar ook zaken als opslag, backups en werkgeheugen. Zaken die het verschil kunnen maken tussen een vlotte en trage website.
Kies voor hosting die aansluit op je CMS
De eerste belangrijke stap om te overwegen bij het kiezen van je hosting is het CMS dat je gebruikt – of van plan bent te gaan gebruiken. Hoewel er genoeg partijen zijn die generieke hostingpakketten aanbieden, is het verstandig om te zoeken naar een hostingpakket dat aansluit op het systeem dat je gaat gebruiken.
Het makkelijkste voorbeeld daarvan is natuurlijk een hostingpakket specifiek voor Wordpress, maar er zijn ook pakketten voor bijvoorbeeld Joomla en Drupal wanneer dat beter bij je eisen past. Of kies een hostingpakket dat goed aansluit bij je e-commerceoplossing als je vooral van plan bent om een webwinkel te draaien.
Deel geen server maar ga voor VPS
Goedkoop is duurkoop, ook voor webhosting. Wat op het eerste gezicht vooral een leuke aanbieding lijkt te zijn, kan snel uitmonden op een trage server met veel frustraties als gevolg. Een veelvoorkomende oorzaak hiervan zijn gedeelde servers, waarbij jouw website de technische middelen met een andere website moet delen.
Mijn advies is dan ook om altijd te kiezen voor een hosting met dedicated servers of een pakket met een VPS: een virtual private server. In beide gevallen krijgt jouw specifieke installatie zijn eigen processorkernen en werkgeheugen toegewezen, waardoor je zeker weet dat je de resources met niemand hoeft te delen.
Ga voor betrouwbaarheid, uptime en ondersteuning
Ongeacht of je nou vijf of vijfhonderdduizend bezoekers in de maand op je website krijgt: je wilt gewoon dat deze online is wanneer men op je pagina landt. Ik adviseer dan ook om een partij te zoeken met een hoge uptime en goede klantondersteuning. Dat laatste is vooral voor wanneer er wel wat met je website is, dat je weet dat je een servicenummer is dat je kan bellen en iemand je te woord staat.
Maar hoe kom je daar het beste achter? De makkelijkste stap is natuurlijk reviews lezen op de website. De mening van andere klanten kan vaak al een goed beeld geven. Daarnaast is het slim om te kijken of je potentiële partner ook cijfers over de uptime en responsetijd op de website heeft staan. Een publiekelijk dashboard met de server statussen is in mijn optiek dan ook altijd een positief teken.
Maak de bezoekerservaring beter met goede caching
Het lijkt een kleine moeite, maar iedere keer dat iemand een pagina bezoekt op je website moet deze opnieuw opgebouwd worden om deze te serveren aan je bezoeker. De simpelste manier om die last voor de server te verlagen is door middel van caching. Hiermee wordt er een versie van je pagina kant-en-klaar opgeslagen, waarna deze geserveerd kan worden aan de verschillende bezoekers.
Dit verlicht niet alleen de druk op de server, maar maakt de gebruikerservaring voor de bezoeker ook veel fijner. Pagina’s laden sneller in en je website voelt responsiever wanneer je er doorheen klikt. Iets wat ook Google opvalt wanneer ze websites crawlen en beoordelen voor in de zoekmachine. Goede caching draagt dan ook bij aan een betere positionering in de resultaten.
Er is wat betreft caching niet één juist antwoord: de serverarchitectuur van je potentiële hostingpartner heeft veel impact op welke caching-methode je kan gebruiken. Zo zijn er Nginx-, Apache- en LiteSpeed-servers met ieder zijn eigen oplossingen voor caching. In veel gevallen zal je bij WordPress-gerichte hostingpakketten de LiteSpeed-serverarchitectuur tegenkomen, waarbij de WordPress LiteSpeed Caching-plugin een populaire oplossing is.
Een goede partner maakt al het verschil
Of je nou hosting zoekt voor je start-up, of een vloot van tientallen websites onder één dak wil brengen: een goede hostingpartner zal de last van je schouders nemen. Bij Brendly werken we samen met het team van WP Provider voor praktisch al onze projecten. Middels hun Managed WordPress Hosting beheren zij de servers en wij de websites van groot tot klein.
Benieuwd geworden hoe ik je kan helpen met het kiezen van een geschikte hostingpartner? Of wil je meer weten over wat er nodig is voor het beheren van je website? Samen met mijn collega’s sta ik voor je klaar om je vragen te beantwoorden!