Marketing
Hoe werkt een SEO migratie?
SEO Migratie: Wat is het en hoe pas je het toe?
SEO speelt een cruciale rol in de online marketing van elk bedrijf. Een goede SEO-waarde zorgt voor veel organisch verkeer, wat resulteert in betere online zichtbaarheid, nieuwe klanten en omzet. Bij het laten maken van een website of bij het verhuizen van een domein, is het van essentieel belang om de opgebouwde SEO-waarde mee te nemen. Dit wordt bereikt door middel van een SEO migratie. Maar wat is een SEO migratie precies en hoe voer je deze uit? Ik leg het je haarfijn uit.
Wat is een SEO migratie?
Een SEO migratie houdt in dat je de websitestructuur wijzigt (of vervangt), terwijl je de opgebouwde SEO-waarde behoudt. Het omvat de verhuizing van pagina's naar een ander domein, platform, CMS of server. Een migratie kan worden uitgevoerd om de website te verbeteren, een aantrekkelijker ontwerp te geven, een betere structuur te creëren of over te stappen naar een sneller CMS. Een migratie wordt echter pas een SEO migratie wanneer de opgebouwde SEO-waarde strategisch wordt overgezet, zodat de zoekmachineposities in Google en andere zoekmachines niet worden beïnvloed. Dit vereist meer dan alleen het instellen van redirects of het aanpassen van enkele SEO-plugins. Het omvat structurele wijzigingen waarbij alle bronnen van de website in kaart worden gebracht. Een slechte aanpak kan leiden tot het verlies van SEO-verkeer en online omzet - vraag maar aan Transavia.
Waarom is een SEO migratie belangrijk?
Ik denk dat de introductie hierboven genoeg uitleg is, maar laten we er nog iets dieper op induiken. Er zijn verschillende redenen waarom een migratie nodig kan zijn, zoals het lanceren van een nieuw merk, domein of webshop, het samenvoegen van domeinen, of bij een fusie/overname. Het is essentieel om de SEO migratie goed uit te voeren, zodat je zoekmachine rankings behouden blijven en bezoekers je kunnen blijven vinden. Google controleert dagelijks internetpagina's met behulp van zijn Googlebots om de index up-to-date te houden. Als Google de pagina's niet meer herkent na een grote verandering aan je website, kunnen ze uit de database worden verwijderd en verdwijnen ze uit de zoekresultaten, wat resulteert in een afname van verkeer naar je website - zeker als veel verkeer uit zoekmachines komt. Een grondige voorbereiding is daarom van groot belang om dit te voorkomen.
Hoe voer je een SEO migratie uit? De checklist
Hoewel er verschillende soorten migraties zijn, blijft de basis van iedere migratie hetzelfde:
- Maak een nulmeting: Verzamel alle data en analyseer de huidige situatie, inclusief posities van relevante zoekwoorden, zoektermfocus en conversiepagina's.
- Breng de huidige URL's in kaart: Maak een overzicht van alle huidige URL's van de website en let hierbij op verkeersbronnen, interne linkstructuur en backlinks. Pro tip: breng ook externe verwijzende URL's in kaart (je backlinks).
- Breng de nieuwe URL's in kaart: Zet alle content over naar een testomgeving en maak een overzicht van alle nieuwe URL's voor de website.
- Maak een goed verhuisplan: Werk een redirectplan uit met een overzicht van oude en nieuwe URL's en alle stappen voor de migratie.
- Test de redirects in een testomgeving: Controleer of alle linkjes en pagina's werken zoals bedoeld.
- Voer de migratie uit: Als het verhuisplan succesvol is getest, kan de website live worden gezet.
- Monitor de traffic, performance en rankings: Vergelijk de data met de nulmeting en stuur indien nodig tijdig bij.
Waar moet je verder op letten bij een SEO migratie?
Tijdens een SEO migratie zijn er nog enkele belangrijke aandachtspunten:
- Backlinks: Zorg ervoor dat websites die naar jouw pagina linken, hun links aanpassen zodat ze ook na de migratie blijven werken. Dit zorgt voor behoud van waarde naar de nieuwe URL's.
- Interne links: Vergeet niet om interne links correct aan te passen, aangezien deze vaak over het hoofd worden gezien.
- Meta beschrijvingen en titels: Controleer of alle titels en meta beschrijvingen correct zijn overgenomen op de nieuwe website.
- Google Analytics: Plaats het oude Google Analytics Script op de nieuwe website om historische data te behouden en nieuwe data te verzamelen.
- URL's in advertentieteksten: Vergeet niet om de URL's in bestaande campagnes aan te passen.
Ik (en mijn collega's trouwens ook) vind een SEO migratie een essentieel onderdeel bij het opleveren van een nieuwe website. Wij zorgen er daarom voor dat, wanneer wij een nieuwe website maken, dit grondig gebeurt. Want een succesvolle SEO migratie behoudt posities, organisch verkeer en een goede gebruikservaring voor (potentiële) klanten.