Voor je start

Belangrijke overwegingen bij het laten maken van een website

Geschreven door:

Michiel Agterberg Digitaal Consultant & Eigenaar van Brendly

Digitaal Consultant & Eigenaar van Brendly

Als eigenaar van Brendly zorg ik voor functionele websites die werken én indruk maken. Ik koppel online kanalen slim en optimaliseer op basis van data voor betere resultaten. Met mijn marketing- en designachtergrond kan ik flexibel in verschillende rollen bijdragen aan het creëren van succesvolle websites. Mijn aanpak is proactief en gericht op kwaliteit; we doen liever iets goed dan snel en zijn trots op het werk dat we leveren.

Of je nu al vaker met webdesignbureaus hebt samengewerkt of voor het eerst in de wereld van websites duikt – de zoektocht naar de juiste partij kan een uitdaging zijn. Dit artikel is gebaseerd op mijn acht jaar ervaring en talloze gesprekken met potentiële klanten. Hier deel ik de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kiezen van een partij om jouw nieuwe website te laten maken.

Return on Investment (ROI) waarborgen

Een website wordt vaak alleen als kostenpost gezien, terwijl het juist een investering kan zijn die de groei van je bedrijf stimuleert. Deze groei hoeft niet alleen in het aantal klanten of personeel te zitten, het kan ook gaan om het aantrekken van andere of betere klanten en talenten. Een website is een krachtige tool om je business te laten floreren, – mits deze aansluit op je doelen, makkelijk te beheren is, meegroeit met je bedrijf en lang mee gaat. Voor de klanten die een website als een investering zien, komen een paar belangrijke overwegingen naar boven, zie hieronder:

Doelen website helder krijgen

Voordat je kunt bepalen welke richting een website op moet, is het belangrijk om helder te krijgen wat de doelen zijn die je met jouw website wilt behalen. Ik daag je uit om verder te denken dan ‘de website is verouderd’ of ‘we kunnen niet meer inloggen’.

De beste websites komen voort uit een helder doel. Denk hier intern goed over na en deel dit met de partijen waar je mee in gesprek gaat. Een aantal sterke, heldere doelen die wij regelmatig voorbij horen komen zijn:

  • “We willen een website ontwikkelen die actief kan bijdragen aan het bereiken van nieuwe potentials in onze doelgroep.”
  • “Onze website moet echt overtuigen wanneer onze potentiële klanten een due diligence gaan doen.”
  • “We willen graag de verkopen via de website verhogen met x percentage."
  • “De website moet een actiever onderdeel gaan worden van onze marketingmix, nu heeft de website eigenlijk geen functie.”
  • “We willen internationaal bekender worden en onze website moet die ambitie uitstralen.”

CMS keuze

De meeste van jullie die dit lezen zullen wel eens aan een website hebben gewerkt en daarmee een voorkeur hebben gecreëerd voor een CMS. Voor de oningewijde: een CMS is een Content Management System. Je kunt op zo’n systeem een website bouwen zodat de content achteraf makkelijk te beheren is, maar de keuze voor het juiste CMS kan een lastige zijn. Ik heb een apart artikel geschreven over de voor- en nadelen van verschillende CMS opties.

Los van die keuze is het goed om navraag te doen bij de partijen waarmee je in gesprek gaat. Zij kunnen je wellicht laten zien hoe de achterkant eruit ziet. Dit geeft een goed beeld van het CMS en de opzet waar je na livegang mee te maken gaat krijgen.

Builder keuze

WordPress is een CMS die werkt met een extra laag, namelijk de builder. Sommige partijen maken hun eigen builder, maar de meeste gebruiken één van de populaire builders. Denk hierbij aan: Gutenburg, Elementor of ACF. Het advies wat wij hier geven: vraag of je kunt zien hoe de builder van die partij werkt (als je bent ingelogd). Dit is namelijk ook een onderdeel wat je koopt en het is toch wel fijn om te zien waar je mee gaat werken in de toekomst.

Hoeveel kan je met jouw website na oplevering

Dit is een ingewikkeld vraagstuk. Hoeveel je met een website kunt na oplevering, hangt nauw samen met bovenstaande punten (CMS en keuze voor builder).

Sommige website bouwers kiezen ervoor om de website zo in te richten dat je niet buiten de gestelde kaders kan werken. Dat houdt in dat je een tekst kan updaten, maar niet kan verplaatsen als je dat wilt. Het voordeel is dat je in principe geen fouten kan maken in de pagina opzet en dat dingen fout komen te staan, het nadeel is dat je niets nieuws kan toevoegen qua pagina’s, opzet of inrichting.

Andere website bouwers gaan voor een andere route. Ze bouwen in een builder, die na oplevering ‘open staat’. Hier geldt het omgekeerde: je kan makkelijker een blok weggooien uit de pagina en zo zorgen dat de hele opzet niet meer klopt. Het voordeel is dat je alles naar wens kan veranderen in de toekomst en je bijvoorbeeld snel een nieuwe landingspagina kunt aanmaken.

Ga dus goed na wat de opties en mogelijkheden per partij zijn. Een laatste ding om goed te checken, is of jij na oplevering de volledige controle krijgt over je website (inclusief admin rechten).

Hoe update je content

Je wilt natuurlijk goed begrijpen hoe je content moet updaten na livegang. Dit wil je niet pas ontdekken op het moment dat alles gebouwd is, omdat je daar dan geen invloed meer op kunt uitoefenen. Dit wil je niet pas ontdekken op het moment dat alles gebouwd is, dan kan je daar namelijk geen invloed meer op uitoefenen. Vraag in een kennismaking of je een kleine demo kan krijgen van de ‘back-end’ van een website en hoe je content makkelijk kan updaten. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Toekomstbestendigheid

Wees voorzichtig met partijen die websites snel opleveren en doorgaan naar de volgende klus. Hierbij worden shortcuts genomen die de toekomstbestendigheid van je website ernstig schaden. Het is erg lastig om na te gaan of dit goed gedaan wordt, maar vraag wat de partijen doen om de toekomstbestendigheid van de website te waarborgen. Worden zaken in de techniek zo neergezet dat het updaten en uitbreiden van de website eenvoudig kan gebeuren? Zo ja, vraag of ze dan wat voorbeelden kunnen geven. Hiermee zal snel duidelijk worden of een partij hier verstand van heeft of niet.

Hosting, security en updates

Het is belangrijk om na te gaan wat je kunt verwachten qua hosting en beveiligingsupdates na livegang. De twee zijn vaak nauw verbonden; zowel de installatie van je website als de hosting moeten up-to-date blijven. Probeer helder te krijgen wat de kosten zijn voor het onderhoud/hosting en wat je kunt verwachten qua updates en security patching.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid wordt een steeds belangrijker onderdeel van websites en dit is iets wat vanuit de EU ook wordt nagestreefd. Zeker als je een (semi)overheidswebsite hebt of laat maken, is het van belang dat er goed gekeken wordt naar de laatste standaarden zoals WCAG. Vraag je potentiële partners wat ze hiermee doen en in hoeverre dit goed gewaarborgd wordt.

Branding

Deze is misschien wat voor de hand liggend, maar toch goed om aan te stippen. Je wilt natuurlijk dat je merkidentiteit op de best mogelijke manier wordt gepresenteerd in de nieuwe website. Het portfolio van een partij zal een duidelijke indicatie geven of ze hier in slagen. Verder zal het proces wat je met de partij doorloopt een doorslaggevende factor zijn of dit succesvol gebeurt. Ga dus na wat het proces en de stappen zijn die je kunt verwachten en bekijk de portfolio’s goed.

Proces en stappen die je gaat doorlopen

Hoe ziet het proces eruit wat je met je nieuwe webdesign bureau gaat doorlopen? Dit is een hele belangrijke vraag, Je wilt niet tijdens het proces voor allemaal verrassingen komen te staan. Wij zeggen altijd: een logisch proces voor een website is een kwestie van per stap een aantal keuzes vastleggen. Zo werk je in een aantal weken van een concept naar een volledige website toe. Kijk of je bij jouw potentiële partner een logisch proces ziet wat hout snijdt.

Content schrijven en foto's schieten/verzamelen

Dit zal de grootste taak zijn die mogelijk bij jullie kan komen te liggen. Het schrijven van teksten, het laten maken van foto’s en wellicht het ontwikkelen van video’s. Bij de professionelere bureau’s kan je dit uitbesteden, maar het wordt ook vaak in-house gedaan. Maak hier duidelijke afspraken over en besef dat dit veel tijd kost, wie het ook doet. Het schrijven van content kost makkelijk een uur of 4 per pagina. Houd goed rekening met deze doorlooptijd.

Voorbereiding van avg, cookiebar, meetinstrumenten

Een goede website kan niet zonder een aantal belangrijke randzaken omtrent digital marketing. De website moet zo ingericht zijn dat deze voldoet aan de AVG wetgeving met cookiemelding en eventuele meetinstrumenten.

Mocht je al een bestaande website hebben, dan is een SEO migratie ook altijd handig om te doen. Zelfs als de SEO waarde niet van groot belang is, zorg je er op deze manier voor dat website bezoekers doorverwezen worden naar bestaande pagina’s. Anders krijg je het probleem dat bezoekers op een ‘dode’ pagina kunnen landen. Dit is natuurlijk niet fijn voor de klantbeleving.

Click met de agency

Last but definitely not least: kijk of je een click hebt met de personen van het webdesign bureau. Je gaat een intense samenwerkingsperiode aan als je een nieuwe website laat maken en niets is vervelender dan een partner waar je liever afscheid van neemt.

Een leuk proces

Een website laten ontwikkelen moet een leuk en inspirerend proces zijn. Dit lukt alleen met een goede partner. Ik hoop dat dit artikel je helpt om in gesprek te gaan met een aantal leuke partijen, zoals wij 😉

Opgesomd de ‘checklist’ om bij de hand te houden als je met een bureau in gesprek gaat:

  • Doelen website helder krijgen
  • CMS keuze
  • Builder keuze
  • Hoeveel kan ik met mijn website na oplevering
  • Hoe update je content
  • Toekomstbestendigheid
  • Hosting, security en wp updates
  • Toegankelijkheid
  • Branding
  • Proces en stappen die je gaat doorlopen
  • Content schrijven en foto's schieten/verzamelen
  • Voorbereiding van avg, cookiebar, meetinstrumenten
  • Click met de agency

Geschreven door:

Michiel Agterberg Digitaal Consultant & Eigenaar van Brendly

Digitaal Consultant & Eigenaar van Brendly

Als eigenaar van Brendly zorg ik voor functionele websites die werken én indruk maken. Ik koppel online kanalen slim en optimaliseer op basis van data voor betere resultaten. Met mijn marketing- en designachtergrond kan ik flexibel in verschillende rollen bijdragen aan het creëren van succesvolle websites. Mijn aanpak is proactief en gericht op kwaliteit; we doen liever iets goed dan snel en zijn trots op het werk dat we leveren.

Klaar voor je beste website ooit? Michiel helpt je graag verder

Recente berichten

Wat moet er technisch gebeuren om zo lang mogelijk van je website te genieten? Tips
oktober 30, 2024

Wat moet er technisch gebeuren om zo lang mogelijk van je website te genieten?

Nadat je een nieuwe website hebt laten bouwen, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Je leest hier hoe je dat doet!
website snelheid verbeteren Tips
juni 29, 2024

Je website snelheid verbeteren doe je met deze tips en tricks

Het zal geen nieuws zijn dat een langzame website één van de grootste conversiekillers is. Gebruik deze tips om je website snel te houden!
je wordpress website omgeving beveiligen Tips
juni 14, 2024

Je Wordpress-omgeving beveiligen: hier moet je op letten

Niemand wil wakker worden met het bericht dat je hele website is overgenomen. Wij geven je tips om dit te voorkomen.
Michiel Agterberg

Michiel Agterberg

Als eigenaar van Brendly zorg ik voor functionele websites die werken én indruk maken. Ik koppel online kanalen slim en optimaliseer op basis van data voor betere resultaten. Met mijn marketing- en designachtergrond kan ik flexibel in verschillende rollen bijdragen aan het creëren van succesvolle websites. Mijn aanpak is proactief en gericht op kwaliteit; we doen liever iets goed dan snel en zijn trots op het werk dat we leveren.

Neem contact op

    Waar kunnen we je blij mee maken?

    Dit gebeurt er nadat je aanvraag is verstuurd:

    1

    We nemen contact op om het adviesgesprek in te plannen.

    2

    We maken kennis tijdens een vrijblijvend adviesgesprek en nemen je wensen door waarna wij advies geven.

    3

    Als je dat wilt, maken wij een voorstel op met een vaste prijs voor jouw website.

    4

    Binnen 10 tot 12 weken is jouw website met wow effect online!

    Sluiten