We krijgen tegenwoordig steeds vaker de vraag: ‘wat is een low-code website precies’. Kort gezegd is het een website laten maken waar weinig code aan te pas komt. Maar toch in hoge mate uniek te maken is. Low-code is een oplossing waarbij je veel sneller live kan omdat één van de grote taken, namelijk web-development flink in uren teruggebracht wordt.

Wat betekenen low code (en no code)?

Low-code is een term die steeds groter en bekender wordt – en met goede reden. Er zijn bedrijven die zeer complexe applicaties en interfaces kunnen maken met de low-code filosofie zoals bijvoorbeeld Bizzomate. Met low-code kan je heel vlot itereren en klik je als het ware een applicatie in elkaar. De software die gebruikt wordt schrijft dan de code of maakt gebruik van vooraf ontwikkelde componenten. Als laatste komt er nog een klein stukje maatwerk om alles aan elkaar vast te knopen. Het is een extreem goed voorbeeld van ‘het wiel niet opnieuw uitvinden’.

No-code gaat nog een stuk verder en betekent, zoals de naam al doet vermoeden, dat code helemaal niet meer van toepassing is. Dat is een oplossing waarmee je dus middels een (vaak) simpele setup widget heel veel keuzes maakt in een soort enquête format. Hierna wordt er een eindproduct in elkaar gezet door de no-code applicatie.

Is dit AI?

Het korte antwoord: nee. Low-code tools zijn er al lange tijd en hoewel deze tools voor sommige zaken gebruik maken van zeer slimme computer algoritmes is dat niet het AI zoals je het nu overal ziet. Nou is de komst van AI interessant voor low- en no-code ontwikkel tools want het maakt de werkdruk nog lager.

Wat houdt een low-code website precies in?

Nu we weten wat low-code en no-code inhoudt is de vertaling naar websites allicht snel gemaakt. Een low-code website is een website die vaak middels voorgebouwde componenten wordt opgebouwd, dit bespaart veel tijd in het ontwikkelen van een website. In plaats dat je elk onderdeel vanaf scratch gaat ontwikkelen kan je nu starten met een basis die al goed in elkaar zit.

Bovenop deze low-code basis kan je dan helemaal los gaan met unieke onderdelen als je dat wilt, daar is nu tijd voor. Veel bureau’s zullen de komende jaren gaan werken aan hun eigen bibliotheken aan modules om zo makkelijker en sneller websites te kunnen bouwen. Dit zorgt dat websites betaalbaarder zullen worden.

Wat houdt een no-code website in?

Een low-code website is vaak dus een combinatie van basis componenten/elementen met daarboven op een unieke laag design en functionaliteiten. Maar een no-code website gaat nog een stuk verder. Het is een optie waarbij je middels een setup alle keuzes maakt en dan direct live kan gaan met je website. Dit maakt het een ‘WaaS oplossing’ (een website-as-a-service oplossing). Je kent ze vast wel: Shopify, Wix en Squarespace zijn dit soort oplossingen. Je kiest een template, gewenste modules en klikt op ‘Live’.

In dit veld zijn er ook nieuwe ‘AI oplossingen’ die beloven dat ze een unieke website laten maken door een AI engine. In de praktijk kiest de AI uit een bibliotheek van gemaakte items een eigen combinatie en vult dit aan met kleuren, teksten uit ChatGPT en plaatjes uit DALL-E (beide op basis van Open AI trouwens)

Wat zijn de voordelen van een low-code website?

Het grote punt is dat het ontwikkelen van de componenten al gedaan is en dat levert veel voordeel op:

  • Het zorgt ervoor dat de doorlooptijd van een website flink wordt teruggebracht. Waar je weken bezig kan zijn met het maken van een website kan dit nu vaak in een week gebeuren.
  • Het bespaart ook veel geld want de development tijd wordt flink teruggebracht.
  • Het aantal keuzes wat gemaakt moet worden is een minder, dat is voor veel klanten prettig.

Het heeft ook enkele nadelen, dat hoort er ook bij:

  • De creatieve vrijheid wordt beperkt omdat je vanuit de bestaande componenten start. Met een maatwerk website heb je alle ruimte om creatief bezig te zijn en keuzes te maken die de website echt bijzonder maken.
  • Componenten die niet bedacht zijn zullen alsnog gemaakt moeten worden wat de kosten/doorlooptijd beïnvloed. Deze tijd is bij een maakwerk website al ingecalculeerd en komen niet als een verrassing.

Wanneer kies je voor een low-code website?

Er zijn een aantal redenen om voor een low-code website te kiezen. De eerste reden is omdat je graag snel live wilt met je website. De doorlooptijd van een low-code website is vaak enkele weken, terwijl een maatwerk website vaak tot drie maanden kan duren (als je geen vertraging oploopt).

Een tweede reden om voor een low-code website te gaan is de kostenbesparing. Je bespaart zeker ¾ van de kosten ten opzichte van een maatwerk website. Uiteraard is dit afhankelijk van het bureau waar je aanklopt.

Als je niet de meest unieke website wilt, maar wel een degelijke website die naast de voorkant aan de achterkant ook fatsoenlijk in elkaar zit. Dan kan een low-code website de perfecte oplossing bieden.

Biedt Brendly low-code websites aan?

Dat doen wij zeker, voor een vaste prijs van 2500 zorgen wij in 4 weken dat je website live is. We bepalen samen de sitemap van de website en de basiscomponenten. Hierna gaat onze designer met jullie de keuzes maken voor beeldvorm, kleuren, lettertypes en fotografie. Hierna bouwen we de website in een twee weken en geven we je toegang tot de website om content te plaatsen. Dit alles op een WordPress basis die je makkelijk kunt begrijpen. Na oplevering zijn er geen doorlopende kosten verbonden aan de website. Het enige om rekening mee te houden is webhosting – dat zal je altijd nog hebben als je een website online wilt hebben.

Neem contact op voor de mogelijkheden!

Klaar voor je beste website ooit? Michiel helpt je graag verder

Recente berichten

Uitleg
april 15, 2024

Hier moet je opletten bij het verzamelen van feedback

Een one-pager website is een website die enkel uit één pagina bestaat. In plaats van een website die middels het menu tussen pagina’s switched plaats je alles op één pagina.
Uitleg
april 2, 2024

Wat is een one-pager website

Een one-pager website is een website die enkel uit één pagina bestaat. In plaats van een website die middels het menu tussen pagina’s switched plaats je alles op één pagina.
werken-bij website laten maken Uitleg
maart 14, 2024

Wanneer kies ik voor een werken-bij website?

Een werken-bij website laten maken vereist de nodige aandacht en tijd, maar is het de moeite waard? Dit artikel heb ik geschreven om je te helpen met het maken van…
Michiel

Michiel

Michiel is specialist als het aankomt op het koppelen van verschillende online kanalen om op een slimme manier verkoop of leads te genereren. Daarnaast houdt hij zich bezig met de optimalisatie van websites en processen op basis van data. Hij draagt zorg voor data analyses en hij zit dagelijks samen met klanten om te kijken hoe de huidige doelen makkelijker en slimmer te behalen zijn. Tot slot is hij gecertificeerd in AdWords en Analytics.

Kom in contact

Dit gebeurt er nadat je contact opneemt

  • Wij nemen binnen 24 uur contact op en plannen een vrijblijvende kennismaking in
  • Tijdens de kennismaking nemen we jouw wensen uitgebreid door en geven wij advies
  • Als je dat wilt, maken wij een voorstel op met een timeline
  • Bij akkoord gaan we een geweldige website voor je realiseren